My CMS

mooie route

Wat is ecotoerisme?

Ecotoerisme wordt ook wel duurzaam toerisme genoemd. Het betekend letterlijk toerisme met oog voor het milieu, de bevolking en cultuur. Het is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Er zijn verschillende manieren waarop je aan ecotoerisme kunt doen.  Een aantal manieren worden hieronder omschreven.

Kies voor de milieuvriendelijkste vervoersmethode

Je kunt ervoor kiezen om altijd lopend, met de fiets of per trein te reizen. Dan ben je heel goed bezig en zorg je voor weinig CO2 uitstoot. Helaas zijn niet alle bestemmingen op deze manier te bereiken. Je zult in die gevallen moeten kiezen voor de auto of het vliegtuig. Deze zijn niet natuurlijk niet zo goed voor het milieu. Je kunt er daarom voor kiezen om je kilometers te compenseren bij Greenseat.  Je betaald dan een klein bedrag. Door jouw bijdrage geef je gezinnen in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energiebronnen. Voor een retourvlucht van Amsterdam naar New York voor één persoon betaal je dan €13.98. Zo help je het milieu en mensen in ontwikkelingslanden.

Verblijf op een ecovriendelijke plaats

Je hoeft allang niet meer in een tentje te slapen om milieuvriendelijk te zijn. Tegenwoordig zijn er ook veel hotels, resorts en bed en breakfast waar je prima kunt verblijven. Deze bedrijven werken op een eco vriendelijke manier.  Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat ze gescheiden rioolsystemen hebben, chloorvrije zwembaden en duurzame bouwmaterialen hebben. Daarnaast kunnen ze ervoor kiezen om bijvoorbeeld gerecycled toiletpapier en duurzame voedingsproducten te gebruiken. Gedraag jezelf ook zoals je dat thuis doet, douche niet te lang, doe de lichten uit en gebruik milieuvriendelijke shampoos en zonneproducten.

Nog een belangrijke tip: Laat onnodige verpakkingen thuis. Nederland heeft een goed afvalsysteem maar dat is lang niet in ieder land. Zorg er dus voor dat je verpakkingsmaterialen en dergelijke thuis weggooit. Scheelt ook nog in bagage. Sommige hotels en resorts geven je de keuze om je handdoeken en beddengoed meerdere dagen te gebruiken, dit bespaart veel water en zeep.

Ben zelf actief

Help mee met de bouw van projecten, doordat je helpt krijg je een gevoel van saamhorigheid en heb je invloed op de werkwijze van de mensen. Bezoek parken en wildlife projecten, door toerisme wordt er streng toegezien op de werkwijzes binnen deze parken en projecten. Kies voor lokale producten in plaats van ingevoerde producten, lokale producten zijn beter voor het milieu omdat ze niet geïmporteerd worden. Daarnaast steun je zo  ook de plaatselijke economie. Probeer te kiezen voor het mileuvriendelijkste vervoer, de trein of bus kan in veel gevallen een leukere manier van reizen dan het vliegtuig, omdat je veel meer ziet.

Have your say