My CMS

Groene kamperen in Nederland

Om duurzaam en groen te kunnen kamperen hoef je uiteraard het land niet uit. In ons eigen land zijn er genoeg goede campings te vinden op prachtige plekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bijzondere camping aan zee? Of geniet je liever in de bossen van Overijssel? Het kan allemaal. Ontdek de mooiste en duurzame plekken per fiets of te voet in ons eigen land!

Duurzaam onderweg
Heb je er wel eens over nagedacht om op fietsvakantie te gaan? Jezelf vervoeren per fiets (of te voet) is de beste manier van transport waarbij de natuur zo min mogelijk wordt aangetast. Wanneer je er voor kiest om in Nederland op vakantie te gaan, is het mogelijk om de fiets te pakken. Er zijn genoeg prachtige plekken op fietsafstand, waar je ook woont. Zowel op het platteland als rondom drukke steden als Amsterdam en Utrecht ben je binnen enkele tientallen kilometers al op de mooiste plekken. Kies er bijvoorbeeld voor om er een fietsvakantie van te maken, waarbij je op veel plekken in ons land komt.

Paalkamperen
Tijdens een dergelijke fietsvakantie door Nederland maak je stops op verschillende plekken in ons land. Naast de reguliere duurzame campings zijn er nog andere plekken waar je duurzaam kunt kamperen: de zogenoemde paalcampings. Paalkamperen is legaal en gratis: je mag rondom een paal binnen een straal van enkele meters gratis kamperen. Het is echter heel primitief: er is geen stroom en er zijn geen sanitaire voorzieningen, waardoor het des te duurzamer is. Paalkamperen is tevens een hele leuke manier om mensen te leren kennen met dezelfde interesses. Let er wel op dat het in de zomermaanden nogal druk kan zijn op paalcampings.

Eten tijdens je trip
Wanneer je op een paalcamping of een duurzame camping staat is het mooi meegenomen om ook duurzaam te eten. Campings zijn meestal gelegen in groene gebieden, waar tevens veel boerderijen te vinden zijn. Sommige campings liggen zelfs bij een boerderij. Neem een kijkje bij dit bedrijf of bij een van de omringde boerderijen voor voedsel. Je zult verbaasd zijn hoeveel je bij de boer kunt kopen! Extra leuk: wie weet vertelt de boer wel wat over zijn bedrijf en de manier waarop hij voedsel produceert. Altijd leuk meegenomen.

Have your say